Министерството на вътрешните работи навършва 131 години от създаването си

Министерството на вътрешните работи започва да функционира от 5 юли 1879, когато с указ княз Александър Батенберг е сформирно първото българско правителство. За министър-председател на България и министър на вътрешните работи е назначен Тодор Бурмов.
През 1925 година е създадена и специална Дирекция на полицията, сред чиито отдели е и Държавна сигурност.

На 10 септември 1944 година Министерският съвет с Постановление №1 създава т.нар Народна милиция и ликвидира полицейската система на предишното правителство. В Народната милиция постъпват на работа хора, които са взели участие в нелегалното комунистическо движение и имат заслуги за установяване на новата власт.

На 27 декември 1968 г. министерството се преименува на Министерство на вътрешните работи и държавната сигурност. На 5 април 1969 е възстановено наименованието МВР. Държавна сигурност съществува отделно съгласно два нормативни акта: Указ № 1670 от 1974 г. за Държавна сигурност и Указ № 1474 от 1974 г. за дейността на Държавна сигурност.

През 1991 г. се приема закон за реформа в системата на МВР. С този закон се отменят указите за Държавна сигурност и тя се премахва. Променя се наименованието от Народната милиция на Национална полиция. През 1993 г. е приет нов Закон за националната полиция.

По повод професионалния празник на МВР, кметът на общината Георги Георгиев изпрати поздравителни адреси до РУ “Полиция” – Ботевград и РУ "Пожарна безопасност и спасяване". В поздравленията се подчертава, че местната власт винаги ще бъде сигурен и доверен съюзник в борба за опазване живота и здравето на жителите на общината.

Годишнината от създаването на МВР ще бъде отбелязана с концерт, който ще се състои тази вечер в НДК. Веселин Маринов ще изпее новия химн на вътрешното ведомство. За момента музиката е изненада, но текстът е известен:

Нашата полиция

Ако някой някъде предава
своето отечество и слава,
ако клетвата за дълг прегази -
моята полиция ме пази.

Ако някое продажно братство
граби от народното богатство,
истината днес е само тази -
родната полиция ме пази.

Ако някой вярата убива
и престъпниците сам прикрива,
ако някой пред лъжата лази -
нашата полиция ме пази.

Припев: Хора, подарете цвете,
хора, запомнете ни добре!
Гордост е да служиш в редовете
на България и МВР

Текстът на песента е на Евтим Евтимов, а музиката на Тончо Русев. Изпълнението е в аранжимент на Пламен Велинов, съобщава News.bg.