На 11 юли Дона Василева от Трудовец ще навърши 100-годишен юбилей. По този повод единственият й син Цветан и съпругата му Елена подготвят голямо тържество, което ще събере в дома им цялото семейство, близки и приятели. Кметство Трудовец също ще поздрави официално столетницита. За живота на баба Дона се подготвя компютърна презентация, която да остане за спомен на по-младото поколение. Защото трудолюбивата жена е гордост не само за семейството си, а и за селото. Днес Дона Василева е добър помощник на кметство Трудовец. Информацията й за земеделските земи и техните наследници е безценна за местната управа.
Възрастната жена е завършила второ отделение, но знае наизуст много стихове. С много плам тя и днес рецитира „Есен” и „Сиромахкиня”, които са й любимите. Не може без вестник, въпреки че вече трудно разчита дребните букви. „Когато си отида от този свят, да ми сложите вестник в ковчега”, шегува се баба Дона с близките си. Иначе животът й не е бил лесен. От малка работи на бащините ниви и пасе животните на селото. Тя и съпругът й построяват семейната къща. „Трудно беше, докато издигахме къщата. Мъжът ми беше с майсторите, а аз правех тухлите сама”, сподели столетницата и допълни, че много е преживяла, но не се оплаква от житейския път, който е извървяла. Баба Дона разкри, че дълголетието й се дължи преди всичко на начина на живот и на всеотдайните грижи, които семейството й полага за нея, както и на наследствения фактор. „И днес продължавам да се храня с млечни продукти- собствено производство. Нямам доверие на храните от пазара. Хлябът въобще не ми харесва. Все едно е омесен от дървени трици. Алколох не пия. Синът ми и снаха ми ме гледат все едно съм малко дете. Грижат се да имам винаги плодове под ръка, да не падна, да съм чиста и спретната, разказа баба Дона. –Баща ми – Драган Пеев, също е дълголетник. Той почина на 96 години. Големите липи в двора на училището и пенсионерския клуб са посадени от него, когато е бил в четвърто отделение”, сподели още тя.
„Майка ми е изключително добър човек. Никога не коментира живота на другите. Аз лично много се радвам, че се разбират със съпругата ми. Отношенията им са докакателство, че свекърва и снаха могат да съжителстват като майка и дъщеря. Така е вече 42 години. Майка ми не се е намесвала в живота ни, но ни е давала съвети. Семейството ни е задружно и сплотено. Смятам, че това го дължим и на нея”, категоричен е синът Цветан. Той е пенсионер. Работил е над 30 години в завод „Граммер”, а преди това в завода за редки метали в Бухово. Притежава силно изразено чувство за хумор, което, според думите на съпругата му, е наследил от майка си.
Днес столетницата от Трудовец се радва на две внучки – Донка, директор на детската градина в селото, и Виолета, която работи в магазин „Хенди” в Ботевград, и на четири правнуци – две момичета и две момчета. Баба Дона твърди, че много обича и зетьовете. Единият е д-р Стаменов – лекар в ботевградската болница, а другият се казва Веселин и има собствен бизнес.
Много радост на възрастната жена носят децата от детската градина. По традиция те й гостуват в началото на пролетта, за да разгледат характерните за този сезон цветя, с които е осеян дворът на подредената къща. Децата пеят и рецитират стихове, а от своя страна, столетницата им разказва поучителни приказки, в които доброто винаги побеждава.