Върховният административен съд осъди министъра на здравеопазването в едномесечен срок да изпълни задълженията си по Наредба № 34, която определя кои лекарства се заплащат от бюджета на здравното министерство извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Това са лекарствата за онкоболни, хора с редки заболявания, тези на хемодиализа и трансплантираните. Съдебното дело е по жалба на Ангелина Бонева, която оспорва бездействието на здравния министър. Тя е третата пациентка, която осъжда министерството заради забавяне на лечението.

Тричленен състав на ВАС постанови министърът на здравеопазването в едномесечен срок:

- да договори в пълен обем, с избран по Закона за обществени поръчки изпълнител, неосигурените количества радиоактивен йод 131 за 2010 г. за диагностика и лечение на пациентите със злокачествени заболявания,

- да осигури доставките на неизпълнените количества радиоактивен йод 131 по Договор № РД-17-628/28.04.2010 г за второто полугодие на тази година

- да сключи договори за 2010 г. с лечебните заведения - крайни получатели на радиоактивен йод 131 УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" и УМБАЛ „Александровска".

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщението на страните за изготвянето му.

Ангелина Бонева Ангелова е вече третият пациент, който осъжда здравния министър за бездействие. В искането си тя твърди, че от 2006 г. страда от злокачествено заболяване - карцином на щитовидната жлеза, и лечението и диагностиката на това заболяване се провежда с предписания й радиоактивен йод 131, който се осигурява от МЗ със средства от републиканския бюджет (РБ). Поради това, че МЗ не е осигурявало и продължава да не осигурява необходимите диагностични и лечебни дози от този радиофармацевтик за провеждане на предписаното й лечение, което за нея е животоспасяващо, тя е принудена да заплаща доставките със свои средства, което е непосилно с отпуснатата й социална пенсия за инвалидност в размер на 92,53 лв. Така заболяването й се е усложнило.

„Съгласно Закона за здравето, всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ, която се осъществява при прилагане на принципите на своевременност, достатъчност, качество и зачитане правата на пациента. Недопустимо е достъпът до болнична помощ и животоспасяваща медицинска дейност да се поставят в зависимост от записването на пациента в т.нар. листа на чакащите до доставянето на необходимото лекарствено средство, за което няма точно определен срок и създаден регламент", пише в мотивите на съда.