botevgrad.com публикува част от интервюто на “Ботевградски вести плюс” с народния представител от БСП за Софийска област Кирил Добрев.

Много се говори за „Проекта Първанов”. Според Вас –  как ще се отрази на БСП?

Георги Първанов е единственият политик, който два пъти е печелил на мажоритарен вот доверието на мнозинството българи. А това е много показателно. Първанов има значителна подкрепа и е очевидно най-добрият политик. Авторитетът му обединява около себи си безспорни личности от целия спектър на политическия, обществения и икономическия живот. Това е проектът „Първанов” – да дава алтернатива за развитие на България с хора, които не са събирани по кръстовища и пресечки, а са доказани професионалисти. Недопустимо е България да се лиши от такова богатство. Сигурен съм, че БСП и лявото пространство имат нужда от подобен граждански проект, те не са конкурентни и могат да си партнират.

Енергийните проекти и независимостта на България. Какво е Вашето мнение за политиката на правителството в тази посока?

За една година от управлението на ГЕРБ  страната три пъти се отказва от енергийните си проекти, два пъти ги правим. Последният отказ е свързан с визитите на заместник –държавен секретар на САЩ и на шефа на ЦРУ Леон Панета. Стана ясно, че се отказваме от тези „руски” проекти заради американски натиск. Но все пак България има важна стратегическа позиция, която трябва да бъде използвана. В интерес на националната сигурност на страната е да бъде построена АЕЦ „Белене”, през територията ни да минава, както Южен поток, така и Набуко. Както стана ясно от изявленията на президента, Набуко може да стратира от България. Има и друг прочит – тези енергийни проекти означават и много работни места -  15 хиляди заети и още 3 000 души инженерен състав. Това са 18 хиляди семейства, незасегнати от кризата. Влошаването на отношенията на българското правителство с Русия, както и ултимативните писма до нашата страна, поставят Борисов в голяма дилема. Изборът е дали ще се подадем на натиск, или ще работим за България.  Факторът „време” при вземането на това решение е от изключителна важност. Докато се чудим на кого да угодим, ще има АЕЦ в Турция, а Южен поток ще ни заобиколи, както ни заобиколи Син поток навремето.

Отново повишаване на цените на ток, газ, парно... Икономисти предричат  нова актуализиция на бюджета през есента. Докога ще стягаме коланите?

За последно актуализация на бюджета е правена през 1996 г. от правителството на Жан Виденов. По правило всяка актуализация води до оставка на финансовия министър, защото все пак това е работата му - да предвижда приходите  и разпределя разходите. Всички помним пицата, която размахваше министър Дянков в края на миналата година – малка, постна, но най-добрата в Европа. 5 месеца по-късно двойникът на Брад Пит вкарва в Народното събрание ново предложение, от което пицата става филийка от франзела. Провалът е много голям - в новата актуализация приходите от акциз, мито и ДДС са намелени с 680 млн. лв т.е. правителството признава, че не може да се справи с контрабандата на цигари. Всеки ден в страната незаконно се продават 4 тира с цигари. Питам се къде е борбата с контрабандата, какви са тези подмятания между Цветанов и Танов?
След като до момента ГЕРБ изхарчи  2 млрд. лв. от резерва, оставен от черната им тройна коалиция, след корекциите в бюджета ще са свободни да похарчат още 2 млрд. лв. Това вече е реална заплаха за валутния борд. За втори път ще спомена Жан Виденов, но дефицитът тогава и сега е един и същ.
Другата голяма жертва са общините – средствата за държавно делегирани дейности на общините се намаляват с между 7% и 22%, което ще доведе до съкращения в общинските администрации, по-малко средства за социални дейности, здравеопазване и култура. Запомних думите на един кмет от Софийска област, който не е от БСП. Той ми каза:  „Г-н Добрев, няма да имаме пари да погребваме хората.” Някой се опитва да погребе държавата. 

Има ли изход?

Кризи е имало и ще има. Въпросът е как излизаме от тях. Проблемът е, че актуализацията на бюджета не ни казва кои са приоритетите на България. Всъщност ние нямаме никакви приоритети. Някой трябва да обясни – като мизерстваме, в името на какво го правим. Ако приоритет ни е туризмът – значи в момента пестим, за да инвестираме в туризма, в  инфраструктура, летища, пречиствателни станции. Ако приоритет са високите технологии – защо спряха парите за наноцентъра и индустриалните зони. Ако най-важна ни е енергетиката – нека използваме кризата, за да наваксаме пропуснатото. Задавам тези въпроси, защото на изхода от кризата България може да бъде в по-добра позиция и да стопи разликата с другите европейски държави. В тази връзка препоръчвам на  управляващите, които се борят с кризата, да прочетат книгите на Маргарет Тачър. 

Как ще коментирате думите на Даниел Георгиев, че Вие сте инициирали статията в „168 часа”?

Вече 15 минути си говорим за бъдещето на България, за кризата и изхода от кризата и не виждам защо ще се занимаваме с г-н Дидко. Той е поредният, който се упражнява на мой гръб. Аз съм втори мандат народен представител, водач на листа в Софийска област, три пъти избиран от най-големия форум на партията. Да, познавам  журналистите от всички национални медии, за разлика от него не съм анонимен. Моят живот е публичен. Не се срамувам от нищо, което съм правил. Имам солидно образование, добра професия, а политиката ми е страст. Знам, че за да запалиш, трябва да гориш. Направил съм и 7 предложения по актуализацията на бюджета, касаещи бюджета на общините, акциза на цигарите, бюджета на ДАНС. Те са на разположение в сайта на Народното събрание. Това, което ме вълнува са финансовото оцеляване на българските общини и институции, а не проблемите на едно семейство – политически хамелеони.

Избори 2 в 1 или 3 в 1 ни очакват през есента на 2011?

Със сигурност местните и президентските избори ще бъдат през октомври догодина в един и същи ден. Предсрочните парламентарни избори не са добър вариант за България. В дебелите книги за политика пише, че е по-лесно да спечелиш изборите, отколкото да управляваш. В тази връзка  номерът с оставката в задния джоб и „за всичко е виновен Станишев” вече не върви. Трябва да можеш да вземаш управленски решения, да имаш смелостта да правиш реформи, а те, казвам го от опит, се заплащат в по-малко гласове в урните. Смущава ме факта, че всички големи плащания се отлагат за  2011 г., а тя ще бъде предизборна. Всичко е пресметнато до октомври, когато някой за пореден път ще смени пистата и ще избяга, както избяга от МВР, от общината, а сега се готви да го направи и от Министерски съвет. Вярвам обаче, че хората не са толкова глупави.