Положителните оценки на българите за първата година от управлението на правителството преобладават, сочат резултатите от проучване на НЦИОМ.

Според национално представително изследване, направено сред 1000 души между 25 юни и 2 юли, 44 процента от анкетираните оценяват първата година на правителството като успешна, срещу 37 на сто, които са на обратното мнение.

Най-високо е одобрението сред младите, сред образованите и сред живеещите добре българи. Сред възрастните над 60 години и сред нискообразованите отрицателните оценки са повече от положителните. Общо 79 процента от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на партията като успешно, а 11 на сто - като неуспешно.

НЦИОМ отбелязва, че симпатизантите на ГЕРБ дават сходна оценка на управлението и на премиера - "Много добър" /4.50/. Средната оценка на пълнолетните българи за работата на правителството е "Добър" /3.80/.

Две трети от младите хора на възраст под 30 години пишат оценки 4 и 5 на правителството. Подобни са оценките и на 60 на сто от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите.

Най-често жителите на София дават оценка за работата на правителството "Добър" /4/ - 42 процента от тях. Общо девет процента от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39 на сто - много добра, а 42 процента - добра. Десет на сто от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка.

Общо 76 процента от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на правителството. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС.

Общо 46 процента от определящите като успешна първата година от управлението на ГЕРБ поставят оценка "Добър" /4/. Други 41 на сто му дават оценка "Много добър" /5/. Очевидно представите за успех на правителството засега се вместват между оценките 4 и 5, коментират социолозите.

От август 2009 г. до юли 2010 г. правителството на ГЕРБ е загубило 10 на сто от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на Министерския съвет надхвърля с четири процента одобрението. Критичността идва преди всичко от мъжете, от ниско образованите и от жителите на селата, а подкрепата - от жителите на София, от образованите и от трудово активните българи.

За една година премиерът Бойко Борисов е загубил седем на сто от одобрението за дейността си - от 69 процента на 62 процента.

Одобрението към полицията нараства с осем на сто през изминалата година - от 43 на 51 процента.

По-голямата част от министрите са успели да увеличат одобрението за работата си през изминалите месеци. Рейтингът на министър Цветан Цветанов през юни е 68 на сто. Той е и най-одобряваният министър сред хората, симпатизиращи на опозиционните формации.

Министър Мирослав Найденов е на път да удвои одобрението за работата си  - от 23 на 43 процента. Той се оказва един от най-харесваните министри. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министър Николай Младенов - от 25 на 42 на сто. Министър Росен Плевнелиев добавя шест процента одобрение за работата си през последната година.

Най-големите успехи на правителството, според анкетираните, са борбата с престъпността, посочена от 31 на сто, борбата с корупцията, осигуряването на европейските фондове и реформите в държавната администрация.

Критиките към правителството от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера. Критика предизвиква липсата на растеж на доходите, както и общественото усещане, че не се предприемат съответните мерки за намаляване на безработицата.

Една година след конституирането на 41-то Народно събрание, всеки четвърти пълнолетен гражданин изразява одобрение към неговата дейност. Това одобрение е значително по-голямо в сравнение с одобрението, което получават предишните два състава на парламента в края на първата година от своя мандат, отчитат от НЦИОМ, пише БТА. Сегашното одобрение за работата на Народното събрание е сравнимо с одобрението за дейността на 38-то Народно събрание в края на първата година от мандата му през 1998 г.

Една година след началото на управлението на ГЕРБ, председателят на парламента Цецка Цачева среща най-изразителна подкрепа за работата си сред хората в активна трудова възраст, сред образованите българи и сред жителите на градовете областни центрове, отбелязва НЦИОМ.