Българският опозиционен лидер Бойко Борисов заяви, че неговата партия ГЕРБ ще спечели парламентарните избори това лято с голяма преднина и ще промени статута на България като най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС, предаде Ройтерс.

"Народът иска справедливост. Аз съм безкомпромисен с корумпирани служители. Това е разликата между мен и социалистическия премиер Сергей Станишев," каза Борисов.

След двайсет години на посткомунистическа стагнация, откъслечни реформи и корупция обезверените българи възложиха надеждите си на 49-годишния политик, който е бивш бодигард, отбелязва Ройтерс. Социологически проучвания сочат, че дясната партия ГЕРБ увеличава преднината си пред управляващата Социалистическа партия на фона на недоволството, породено от глобалната икономическа криза, преди изборите прези юни или юли.

Борисов уволни десетки служители от общински подизпълнителни агениции и ги предаде на прокуратурата по подозрение във финансови измами. Той спечели българите и с приземения си изказ и кампанията за борба с престъпността като министър на вътрешните работи в предишното правителство. Борисов каза, че е създал ГЕРБ преди две години, за да се опълчи на корумпирания политически елит.

"Ние сме партия, която иска отново да спечели доверието на Брюксел, да бъде дисциплиниран, предвидим и истински партньор на ЕС и НАТО," каза той. "Ще постигнем това с усилена работа." По думите му, ако ГЕРБ дойде на власт, той ще започне разследване на големи приватизационни сделки и други договори, подписани от социалистите по подозрение за измами, както и на начина, по който те харчат големия бюджетен излишък. Борисов реагира гневно на обвиненията, че е имал минали връзки с подземния свят в България и ги отхвърли като пропаганда. "Хиляди пъти съм бил проверяван от моите врагове и нищо не е открито," каза той.

"Ще имаме достатъчно гласове, за да формираме собствено правителство. Изключвам възможността за съставяне на коалиция," каза известния с прямотата си кмет на София Бойко Борисов в интервю за Ройтерс. Той обикновено избягва въпроси дали иска да стане премиер, но сега каза, че ще заеме този пост, ако хората настояват за това, отбелязва БТА.