Лятото е сезонът, през който се регистрират и най-много чревни инфекции. Те могат да бъдат причинени от различни бактерии - салмонели, коли, стафилококи, ентерококи и други опасни микроорганизми. Заразяването с тях предизвиква хранителни заболявания, които започват с гадене, повръщане, чревно разстройство, болки в корема и висока температура. Ако са налице подобни симптоми, не бива да прибягваме до самолечение, а трябва да потърсим лекарска помощ, за да избегнем по-тежки усложнения, категорични са специалистите.

За това през летните месеци трябва да бъдем особено внимателни при консумацията на бързоразвалящи се и малотрайни храни. Такива са млякото, месото, яйцата, рибата и сладкарските изделия.

Ето и основните правила според д-р Таня Илиева - началник Отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" във великотърновската здравна инспекция, които трябва да спазваме, за да избегнем опасността от хранително заболяване.

„Да не се купуват хранителни продукти от случайни и съмнителни търговци, а от обекти, регистрирани от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве и Регионалната ветеринарномедицинска служба. Да не се консумират консерви с „бомбаж" и храни с изтекъл срок на годност. Да не се консумира месо и месни продукти от животни, заклани по необходимост, без да се направени необходимите лабораторни изследвания. Да не приготвяме и консумираме десерти със суров яйчен белтък. Да измиваме обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид. Да измиваме ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна. Да подлагаме на добра термична обработка и съхраняваме при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход - месо, мляко, яйца. Да не размразяваме повторно хранителните продукти. Да не използваме вода за пиене от съмнителни и неконтролируеми водоизточници, да източваме водата до избистряне при авария във водопроводната мрежа. Търсенето на лекарска помощ, а не самолечение при тези т.н. невинни разстройства, при възникване на симптоми от страна на домашно-чревния тракт".