На 19 юли 2010 г. от 14.30 ч. в Заседателната зала на Областна администрация на Софийска област се проведе среща с министъра на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова и екип от Министерството, на която се обсъди Областната здравна карта. Това не е индивидуален пациентски документ, а национална схема за броя и типовете медицински заведения на територията на страната, както и на връзките между тях.
Според уверенията на министър Анна-Мария Борисова Картата ще влезе в сила в първите два месеца на 2011 г. и ще определи в кои населени места какъв тип здравни заведения ще функционират, с какви клиники и отделения ще разполагат, какъв обем от дейности ще извършват, с каква апаратура ще са оборудвани, колко и какви медицински специалисти ще работят в тях. Националната здравна карта има за цел  по-ефективно изразходване на публичните средства за здравеопазване. Националната здравно осигурителна каса ще сключва договори за финансиране на дейността само на здравни заведения, които са включени в националната здравна карта.
На срещата присъстваха Областният управител на София област Красимир Живков  и заместник-областните управители Росица Иванова и Мария Кунина, както и народните представители Емил Димитров, Светлин Танчев и Цветан Сичанов. Бяха още кметовете и директорите на многопрофилни болници от Софийска област.
Кметът на община Етрополе инж. Богомил Георгиев, Председателят на общинския съвет  д-р Цено Глогов и Управителят на МБАЛ гр. Етрополе  д-р Георги Канзов също взеха участие в срещата. Бяха обсъдени специфичните функции на болницата, като бяха изложени различни предпоставки за запазване на нейния статут.
Представителите на община Етрополе получиха уверение, че Многопрофилната ни болница за активно лечение ще запази своя статут.