Без функционирането на съдебната система ние не можем да имаме нормално икономическо развитие. Това каза премиерът Марин Райков, който присъства на Ден на отворените врати във Висшия съдебен съвет.

„От начина, по който функционира съдебната система в България зависи доверието на гражданите в нея и икономическото развитие на страната ни. За мен е много важно да обсъдим няколко въпроса – първият, свързан с повишаване на капацитета, а вторият - с комуникацията с неправителствения сектор”, обясни Райков.

„Нашата самоличност като европейска държава минава през обективно функциониране на независимата съдебна система в България. Изпълнителната власт е готова за един отворен и равноправен диалог с вас за решаване на всички проблеми”, каза Райков.

Премиерът приветства членовете на ВСС. Той каза, че не вярва, че служебното правителство е подслушвано незаконно и че е призовал Сергей Кацаров и Радко Димитров, на които прокуратурата вчера повдигна обвинение, да бъдат отстранени, докато тече разследването. Райков помоли медиите да оставят службите на спокойствие, за да могат да си свършат работата, предаде репортер на novini.bg.

Той обясни още, че е първият министър-председател, който стъпва във Висшия съдебен съвет. На Деня на отворените врати във Висшия съдебен съвет присъства и министърът на правосъдието.