Дърво уби мъж в района на централните варненски гробища, до Мол Варна, научи Дарик. Тополата се е стоварила върху лек автомобил, който е бил в движение, обясни инж. Владимир Иванов, шеф на „Гражданска защита" - Варна. В колата са пътували двама души. Единият на около 55-годишна възраст е загинал на място, а другият е откаран в болница в тежко състояние.

Пострадалият е на около 30 г. и е настанен в шокова зала на МБАЛ „Св. Анна" с тежка травма на гръдния кош, каза д-р Мая Рашева, шеф на Центъра по спешна медицина във Варна.
Издаването на документ за самоличност е вид административна услуга и ако човек е недоволен от извършването й може да я оспори в съда. Това заяви председателят на Административен съд-Разград Ива Ковалакова-Стоева в отговор на въпрос може ли да се търси отговорност от държавата за забавянията при издаване на лични документи. Това може да стане по Закона за отговорността на държавата и общините на вреди, причинени на гражданите.

Според председателя на Административен съд-Разград Ива Ковалакова-Стоева издаването на лични документи е вид административна услуга и като такава тя може да бъде обжалвана пред съда.

„По принцип това е вид услуга, административна услуга и когато има човек, който е недоволен от тази административна услуга, може да я оспори пред съда. В повечето от случаите обаче то не се касае за неизпълнено или неудовлетворено искане, а до някакви вредни последици, които са настъпили с оглед бездействието на административните органи. Според мен ми се струва, че по-скоро би могло да се заведе иск за отговорността на държавата за вредите, които са настъпили вследствие на тези действия, бездействия".

Все още никой не се е възползвал от правото си да заведе иска заради забавено издаване на личен документ, каза Ива Ковалакова-Стоева.
Десетки сигнали за паднали дървета, стълбове и наводнени мазета са постъпили в „Гражданска защита" след бурята този следобед, съобщи инж. Иванов. Сред най-тежко пострадалите е котелното помещение на АГ болницата, там нивото на водата е достигнало 20 сантиметра. Екипи на „Гражданска защита" работят по отстраняване на последиците.