Димитровградският районен съд призна за виновна Боряна Георгиева, която организира злополучната екскурзия до Охрид, при която, при потъване на кораб в Охридското езеро, загинаха 15 български туристи. Георгиева е виновна за това, че е извършвала външнотърговска туроператорска дейност, без необходимата регистрация, изисквана по Закона за туризма.

Съдията наложи на подсъдимата глоба от 4500 лева. Освен това, в продължение на 2 години Георгиева няма право да упражнява каквато и да е търговска дейност.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Хасковския окръжен съд.

Боряна Георгиева заяви, че ще обжалва присъдата, защото не се чувства виновна.

15 българи загинаха, след като туристическият кораб "Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември. На кораба пътуваха 55 български туристи. Трагедията се разигра около 11.00 ч. на 5 септември до автопарк "Елешец". Корабът "Илинден" е пътувал за манастира "Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се преобърна на около 200 до 300 м от брега. Инцидентът стана при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите "Кристина" и "Александрия" спаси голяма част от туристите.