Българската превозваческа фирма „Берти 13" е извършила превоза на българските туристи до Охрид, съобщи за Дарик директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" Любомир Христов. Фирмата, която е регистрирана в София,  не е имала лиценз за извършване на международен превоз на пътници.

Пътуването обаче е било възложено от физическо лице - Боряна Георгиева, съобщи още Христов. Георгиева е съпруга на собственика на транспортната фирма "Клюнчев", чието име първо се появи в публичното пространство след инцидента.

Оказва се, че другата замесена фирма - „Солак Тур", е преотстъпила на „Берти 13" както свой автобус, за да извърши превоза, така и лиценза си. И двете фирми ще бъдат глобени.

Транспортната фирма "Клюнчев" няма нищо общо с превоза и организирането на екскурзията на българите до Охрид. Това твърди пред Дарик близък до собственика на фирмата Иван Клюнчев. По негови думи хората са били превозвани от автобус на софийска фирма, нает от съпругата на Клюнчев.

Автобусът е бил продаден на лизинг на въпросната фирма от кърджалийската "Солак тур". Хората, които са имали групова медицинска застраховка, са останали с впечатление, че ползват услугите на фирма "Клюнчев", защото в автобуса имало реклами на фирмата", твърди близкият до Клюнчев.

Според него съпругата на Клюнчев, Боряна Георгиева, която е сред оцелелите от потъналия "Илинден", е организирала екскурзията в качеството си на физическо лице.

15 българи загинаха след като туристическият кораб „Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември..На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. на 5 септември в близост до автопарк "Елешец". Корабът „Илинден" е пътувал за манастира „Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите „Кристина" и „Александрия" е спасила голяма част от туристите.