„Фара тур" е фирмата - организатор на екскурзията до Охрид, при която загинаха 15 българи. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Към момента няма данни тя да е регистрирана като туроператор. Българските и македонските власти работят основно по две версии за инцидента.

"Фара тур" е регистрирана в Кърджали и е собственост на Юсуф и Аийше Солакови. По данни на Комисията за защита на потребителите, Юсуф Солаков е управител и „Солак". Назначени са проверки за „Солак" и за другата транспортна фирма „Клюнчев" ООД. Според Цветан Цветанов до настоящия момент няма данни „Солак тур" и „Клюнчев" ООД да са регистрирани по надлежния ред като туроператори или турагенти, поради което същите са нарушили Закона за туризма.

По първоначални данни разходката с кораба „Илинден" е част от атракциите, предлагани от туроператорската фирма. Две са основните версии за инцидента: „Еднaтa е за претоварването, a другaтa е за лошото техническо състояние на кораба, въпреки че той е имал съответните разрешителни, за да извършва тази туристическа атракция", посочи вътрешният министър.

Цветанов увери, че Кризисният щаб към външно министерство работи денонощно.

Офисите на фирмите „Солак тур" и „Клюнчев", които се проверяват заради трагедията с българските туристи в Охрид, са били празни. Това съобщи за Дарик председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Още вчера от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма бе разпоредено да се извършат проверки на двете фирми и на регистрациите им като туроператори. Ето какво още каза Дамян Лазаров пред Дарик:

„Към момента не можем да направим изводи, които да ни дадат възможност да направим твърди заключения, тъй като информацията, с която разполагаме, е оскъдна. Не сме проверили всичките лица, които сме очаквали, тоест, правейки опити да посетим тези офиси, тъй като те не работеха. Срещали сме се само с едно от длъжностните лица на фирмата „Солак тур".

Стана ли ясно дали офисите никога не са съществували или вече просто са затворени и са преместени на друго място?

Не може да се каже дали са преместени или са затворени за случая, или работят на друго място. По информация на съседите, към настоящия момент не можем да дадем твърда информация, че там се е развивала някаква оживена търговска дейност. Можем да кажем, че те са наели лицето, което е организирало пътуването, за да може да реализираме правомощията, които имаме по Закона за туризма спрямо него.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, правителственият самолет „Ту-154 М" има готовност да излети спешно за Скопие, съобщиха от правителствената информационна служба. При необходимост с него ще могат да пътуват близките на загиналите 15 българи в Охридското езеро. Целта е оказване на пълно съдействие за бързо разпознаване на телата от роднините, се посочва в съобщението.

Желаещите могат да заявят готовността си за пътуване до Скопие на телефоните на специално създадения Кризисен щаб в Министерството на външните работи. Телефоните са 02/ 948 30 03 и 02/ 948 20 05.