Директорите на училищата в Новачене, Скравена, Трудовец, Липница, Прогимназия “Христо Ботев” – Литаково и ОУ "Св.св. Кирил и Методий" - Ботевград искат разрешение от общината да сформират маломерни паралелки. Заниженият брой на учениците се дължи на социални, георграфски и демографски фактори – това са мотивите, които директорите посочват. Те изтъкват, че поради високия процент на населението от ромския етнос все повече ученици от български произход избират училищата в града. В същото време паралелките не могат да бъдат закрити, тъй като това би довело до отпадане на голям брой ученици от ромския етнос.
Най-голям брой маломерни паралелки ще има ОУ “Васил Левски” в Новачене – 7, 5 ще бъдат сформирани в ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” - Скравена, по 4 в училищата в Трудовец, Липница и ОУ “Св.Св.Кирил и Методий” – Ботевград и 1 в прогимназията в Литаково.
За обезпечаване на учебния процес в училищата с маломерни паралелки общината ще осигури 126 100 лв. от собствени приходи, които ще покрият разликата между норматива за минимален прием и действителния брой на учениците. За попълване на паралелките в посочените училищата недостигат 100 ученици.