Кметът Георги Георгиев издаде заповед, с която забранява продажбата на пиротехнически средства в търговската мрежа, както и употребата им на територията на общината. “При констатирани нарушения да се състави акт за административно нарушение от главния специалист по обществения ред, техническия организатор по обществения ред и органите на РПУ – Ботевград, съгласно чл.61 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград” – пише в заповедта.

От полицейското управление вече извършват проверки за нелегална продажба на пиротехнически изделия. Санкцията за нарушителите e от 500 до 2000 лв. – напомнят органите на реда. Те предупреждават, че глоби ще бъдат налагани и на лица, които купуват пиротехнически средства от търговци без необходимия лиценз за такава дейност.  Ще бъдат санкционирани и родители на малолетни и непълнолетни, които използват пиратки – казаха още от полицията.

Да припомним, че единственият лицензиран магазин за продажба на пиротехнически средства се намира на ул. “Славейков”. Там дават и подробни указания на клиентите как да използват безопасно гърмящите изделия.