Допреди двадесетина и малко повече години лозунгът беше „Етрополе – социалистически град”. Днес говорим и пишем за "европейски град". И тогава, както и сега никой не даде и не дава определение какво точно се съдържа в тези понятия.
В подсъзнателен аспект това би трябвало да означава ред, дисциплина и уважение между хората. И най-вече да уважаваш труда на другите, както искаш да уважават твоя труд.
Кажете ми тогава, снимките от пред СОУ "Христо Ясенов" навяват ли на такива мисли, като взаимно зачитане и уважаване труда на другите, опазване на общественото и най-вече доразвиване и разширяване на направеното. Защото за такъв град като нашия направеното преди и по време на празниците, на града и на етрополските зетьове, има подчертано прогресивен характер. Маркировката по някои от улиците, символичните огради на зелени площи, пейките и другите подобрения в центъра се приеха много добре от населението. Има, наистина има още какво да се прави и то трябва да се направи - състоянието на някои от улиците са направо в окаяно състояние, разнебитените „павилиони” на пазара са   тъжна картинка. Да не изброяваме всичко, но тук има едно голямо „НО” – ЗАЩО РУШИМ НАПРАВЕНОТО? Сплесканите кошчета от снимките, обърнатите на места казани със сметта, потрошените контейнери за какъв „европейски град” можем да говорим.
Или пак заради такива вандалщини ще ни бъде виновен отново кмета и общинската администрация. Или полицията, „че не си гледа работата”. Вероятно трябва половината от мъжете в града да станат полицаи или нещо такова, за да опазваме направено.
Кой, ако не някои от нас самите, които живеем в този град, пускаме на воля добитъка си по зелените площи? Само ако погледнем в какво състояние е парка над автогарата! Да не отваряме дума за т.н. "обществени тоалетни"! Изключение е само тази зад сградата на Общината.
Наистина още много неща трябва да се направят и донаправият в града и общината, за да можем да кажем, че поне разбираме какво означава понятието „европейски град”.
Зад всичкото това стои една, само една, единствена необходимост- да опазваме направеното!
И тъй като „глас власт не прави, прави я кривака, защото всяка власт в основното си понятие е диктатура”, с такива писания като този материал вероятно вандалщините в града и общината няма да спрат. Ето защо грижа на общинската власт е да разработи и приеме съответните „закони и правила” от местен характер. Вероятно по-строги и по-конкретни от досегашните, за да се разбере, че „европейски град” означава преди всичко ред, дисциплина, спокойствие и уважение един към друг.
Христо Христов - авторов материал