Държавата и сдружението на общините готвят проект на закон за децентрализация. Сурови варианти на документа в момента се съгласували с отделните министерства.

Преди ден изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова заяви, че се обсъжда скала за облагане на имотите, както и преструктуриране на данъците.

Поне 7 спорни пункта могат да забавят окончателния вариант, научи "24 часа" от членове на работните групи. Засега крайната дата за финализирането му е краят на септември - началото на октомври тази година.

Принципно съгласие вече имало по няколко важни искания на общините. Били договорени корекции във финансовите инжекции за закъсали от кризата селища. Това обаче ще става при записани изисквания, според които общината трябвало да докаже, че е направила опит да се справи сама. Все още се работело по 6 критерия за такава оценка.

Имало консенсус да се търси механизъм за разплащане при просрочия.

Държавата била склонна да отстъпи и на искането да се промени процедурата за блокиране на общински сметки. Имало напредък и по искането най-голямото парче от субсидиите да се изплаща не през последното тримесечие, както сега, а в началото на годината.

Търсел се нов подход и при поемането на ДДС по европроекти от страна на държавата, както и при държавното съфинансиране по тях.

По неофициални данни на финансовото министерство преките финансови загуби от кризата за общините гонели 300 млн. лева. Списъкът със застрашени финансово кметства растял и вече надхвърлял 40.

Местни данъци

Искането е за отмяна на централните лимити. Въвеждане на скала или коригиращ коефициент, определяни от общините.

Такса смет

Настояването е да се смята върху количеството боклук, а не да е промил от данъчната оценка. Прогнозата - може, но ако се запази и компонент за поддържане на депа за боклук.

ДДС

Искането е за регистрация на всички фирми независимо от оборота. Прогнозата е за запазване прага и доброволна регистрация.

ДОД

Искането е 2% от 10 на сто ставка да остават по места. Прогнозата е за запазване на системата за преразпределение чрез субсидии.

Патент

Настояването е за премахването му. Прогнозата - постепенно изваждане на занаяти от него, до пълното му отпадане.

Пари за пътища

Искането е определен процент от акциза за горивата да отива в общините за пътища. Прогнозата е, че няма да се въведе. Ще се компенсират с повече целеви пари.

25% от налозите

Искането е тази част да остава в общините. Централни данъци да останат един или два. Аргументът - паднали приходи от местните данъци и финансов колапс на населени места. Прогнозата е, че това няма да се въведе, преди да се стабилизират данъчните приходи на национално ниво.