Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди пред агенция "Фокус", че от банковите сметки на фирми и лица по операция „Всичко коз" са били изтеглени 567 000 лева.

„Разследването е в начална фаза и затова бяха исканията и на Министерство на вътрешните работи, съвместно с прокуратурата, за постоянни мерки за неотклонение на групата, задържана при „Всичко коз". Защото знаехме, че те ще продължат да осъществяват своята престъпна дейност. И множеството фирми и бушоните, които има в цялостната схема, ще започнат да теглят пари. Бяха блокирани сметки от порядъка на около 130 000 лева. Но за голямо съжаление, докато съдът аргументирано излагаше своите мотиви за „несъстоятелните" искания от прокуратурата, съвместно с МВР и с НАП, групата, с едно лице, т.нар. бушон Пламен Каракашев от Русе, успя да изтегли 567 000 лева. Парите са част от схемата. Той ги е изтеглил заедно с близки на основния задържан по случая - Венко. За голямо съжаление - държавата се лиши от 567 000 лева. Сега тепърва трябва да търсим тези пари, за да могат да бъдат възстановени", каза Цветанов.

„Надявам се съдиите, които взеха това решение за промяна на мярката, да бъдат солидарни за възстановяването на тези пари, защото в края на краищата - някой трябва да носи отговорност за тази липса на държавност. Или може би тези пари бяха необходими, за да се платят хонорарите на адвокатите и на всички, които са съпричастни към промяната на мерките за освобождаването на тези лица. Но това нека да лежи на съвестта на независимата съдебна система. МВР, съвместно с прокуратурата, продължава разследванията", обясни Цветан Цветанов.

Лицето, което е изтеглило парите, вече е задържано. „То е лице - бушон в цялостната схема, той е част от разследването, което тече в момента. Той е криминално проявен, с пет ефективни присъди за кражби, с нисък социален статус. Това е част от схемата на бушоните по веригата, източвали суми, с които ощетяват българския данъкоплатец и българските граждани, както и всички сфери и области, които днес се нуждаят от повече пари в тежките икономически условия, в които живеем. Вместо да отидат по предназначение, тези пари отиват в ръцете на тези, които са ги откраднали от всички български данъкоплатци", коментира вътрешният министър.

„Още веднъж искам да кажа, че тези последни мерки са поискани с една единствена цел: да може да се извърши обективно разследване и да предотвратим възможността за източване на пари, когато говорим за сериозни финансови злоупотреби - над 250 милиона лева за две години и половина. Тези 567 000 лева са малкото, което биха могли да изтеглят от цялостната схема. Но се надявам, че с компетентните органи в държавата ще можем да предотвратим възможността да бъдат източвани още пари. За съжаление разследването малко или много ще бъде опорочено с подобни действия на съда и с подобни решения. Но може би утре отново ще излязат и ще обяснят в сутрешните блокове как взимат обективно своите решения. За нас е факт как вече имаме източени 567 000 лева, които трябваше да бъдат запорирани и да бъдат част от веществените доказателства по това дело", коментира министър Цветанов.