Съвместната акция бе проведена днес, за времето от 10 до 13 часа, в района на пътен възел „Жерково“ на автомагистрала „Хемус“ в посока София. В специализираната операция участваха служители на ОДМВР-София, АПИ, Агенция „Митници“, НАП, ИА "Автомобилна администрация" и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.


От полицейските служители бе осъществен контрол за употреба на алкохол, наркотични вещества, неправоспособност, използване на обезопасителни колани и системи за обезопасяване на водачите и пътниците в превозните средства. В рамките на три часа са проверени общо 156 леки и 19 товарни автомобила и 229 лица. Извършени са 143 проби за употреба на алкохол и 15 за наркотични вещества. Съставени са 5 акта и 19 фиша. Връчени са 65 електронни фиша. От служителите на ИААА са съставени два акта, 4 са глобите, наложени от представителите на БГ ТОЛ.


По време на акцията е установен водач на лек автомобил, извършващ незаконен превоз на двама чужденци без документи. При извършения му тест за употреба на наркотици в пробата му е установено наличие на кокаин. Той, спътникът му и двамата нелегално пребиваващи чужденци са задържани. По случая е образувано досъдебно производство.