Както вече собщихме, 25-годишният баскетболист, продукт на школата на Балкан  Христо Петков смени отбора си в Дания. Следкато се дипломира в университета Campbelsville в САЩ,  той игра един сезон в SUSI Копенхаген, завършил на трето място в редовния сезон, а преди по-малко от месец  сключи договор с финалиста от миналия шампионат Бакен Беарс от град Орхус.


В момента 202-см тежко крило е в родния си Ботевград. Той разказа интересни подробности за изминалото първенство на датската Digital League и за мотивите му да смени отбора от новия сезон.


Как оценяваш представянето си с отбора на SISU през изминалия сезон?


- В началото не бе лесно, но след това бързо влязох в ритъм и заиграх значително по-добре. Трудностите дойдоха най-вече от смяната на модела на баскетбола. В отбора на университета - Campbelsville Tigers, който участваше в конференцията NAIA, той бе един, в Дания се практикуваше по-различен тип. Спомням си, че още в първия си мач напуснах твърде бързо за 5 лични нарушения, само за около 15 минути.Успях обаче да се пренастроя сравнително бързо и след някъде след осмия кръг станах твърд титуляр. В това отношение ного ми помогна и треньорът на SISU, който ми даваше шанс да се докажа. И мисля, че успях. (В изиграните срещи с екипа на най-стария датски клуб - SISU Копенхаген, Ицо игра средно по 25 минути, отбеляза по 9.3 точки и овладя по 4.6 борби).


Защо реши да смениш отбора си от новия сезон?


- Една от основните причини е, че Бакен Беарс имат значително по-високи амбиции. Те открито заявяват, че новия сезон искат да водят сериозна конкуренция за титлата с най-добрия в момента отбор в Дания - Свендбог Рабитс. Което пък е свързано и с по-голяма финансова стабилност.  SISU например около Коледа бе обхванат от сериозна финансова криза и бордът обяви, че дори от следващия сезон и мъжкият, и женският тим на клуба може да заиграят във втора лига, но все пак успя да удържи до края на сезона. (Б.а. - В тази връзка още през юни бе сменен почти целият управителен съвет на столичния клуб. А след края на сезона освен Ицо отборът бе напуснат от още 8 играчи, сред които класните литовци  - гарда Томас Ринкевичус и центъра Миндаугас Калвелис, бе сменен и треньорът.).


В Орхус организацията очевидно е по съвсем друг начин. Спонсорите на клуба, например,  са повече от сто. И въпреки че имах предложение от още един клуб в Дания - шестия от миналия щампионат Нествед, предпочетох офертата на Бакен. Финансовото й изражение е тройно по-високо от това, което получавах в SISU. И още нещо много важно - в Орхус баскетболът е на почит, нещо като в Ботевград, въпреки че там има и силен футболен отбор. Залата, в която се играят срещите, е голяма и на мач винаги има над четири хиляди зрители. Докато в Копенхаген най-голямото посещение бе в един мач от плейофите - около 1200 души.


Това, което знам засега за отбора на Бакен е, че от миналогодишния състав остава най-добрият им играч - пойнт гард, американец. Тимът ще има и нов треньор, който също е амбициозен и благодарение на когото всъщност бе отправено предложенито към мен.
(Името на новия старши треньор на Бакен Беарс е Филип Дежворек, който е германец от полски произход. Въпреки че е доста млад - само на 32 години, вече има пет години треньорски стаж в отбори от Швеция и Финландия. Той е висок 206 см, играл е в колежанските лиги на САЩ, както и в отбори от Германия, като Улм, в Норвегия, Швеция и Финландия. Баща му Леополд има 65 мача за националния отбор на Полша, има и немалък стаж като треньор в Бундеслигата).

 Подготовката з новия ми отбор започва на 15 август и вече трябва да си стягам багажа.


Би ли направил сравнение между първенството на Дания и това в България?


- Не бих се наел, защото отдавна нямам подробни впечатления от българския шампионат. Но баскетболът в Дания очевидно се развива в по-добра посока.


Как би оценил съдийството?


- Съдиите са доста строги, не позволяват никакви реакции, дори това да е само мимика, всичко наказват. Не само според мен, но и от мненията на други играчи реферите изостават в баскетболно отношение. Литовският гард Рингевичус, с когото играхме в SISU и който е на 32 години с голям стаж като баскетболист и в Литва, и в други страни, сподели, че за първи път е бил наказван толкова много в дългата му кариера. Но пък на реферите оплащат добре. Само един пример. В Копенхаген ръководех мачове между детски отбори и за един мач получавах по 20 евро. И като свириш няколко мача на ден, приходът си е сериозен.


Няма ли да попречи преминаването ти в Бакен Беарс на завършването на магистратурата, която учиш в копенхагенския университет?


-  Орхус е на почти 300 км от Копенхаген. това обаче няма значение за последната одина от магистратурата ми, тъй като за целта използвам  дистанционно обучение чрез интернет.

Имаш ли езикови проблеми в Дания?


- Никакви. В Копенхаген всички говорят английски. Не знам как ще бъде в Орхус, но смятам, че и там няма да имам проблеми. Защото освен магистратурата записах да уча и датски език и вече завърших трето ниво от общо пет.


Други проблеми, свързани с общуването, съществуват ли?


- Не, нямам. Това, което ми направи впечатление тази година е, че датчанките са много красиви.