Антонио Бандерас празнува днес 50-ия си юбилей с нереализираната мечта да стане футболист, но с успешна холивудска кариера зад гърба си, съобщи БТА, позовавайки се на Контактмюзик.
Хосе Антонио Домингес Бандерас е роден на 10 август в Малага, Испания. Като малък иска да стане професионален футболист, но травма в юношеска възраст слага край на мечтите му и го извежда на пътя към Холивуд.

По случай 50-годишнината на актьора, глобалната независима новинарска мрежа WENN /World Entertainment News Network/ публикува 10 интересни факта от живота му:

- Бащата на Антонио, Хосе Бандерас е бил офицер от Испанската гражданска гвардия.

- Антонио Бандерас се радва на обещаваща футболна кариера, но на 14 години чупи крака си и трябва да се откаже от мечтите си. И до ден днешен той е запален по футбола и подкрепя испанските отбори "Реал Мадрид" и "Малага".

- Има собствена марка парфюми за мъже и жени, като лично тества ароматите, преди те да бъдат пуснати в продажба.

- Антонио Бандерас има почетен докторат от колежа "Дикинсън" в Пенсилвания.

- През 2005 г. актьорът се нарежда сред знаменитостите със собствена звезда на холивудската Алея на славата.

- Бил е женен два пъти. Първият му брак с Ана Леса завършва с развод. През 1996 г. Бандерас се жени за актрисата Мелани Грифит. Звездната двойка има 14-годишна дъщеря, Стела.

- Антонио Бандерас е голям почитател на филмите на Орсън Уелс.

- Актьорът е запален по пеенето. Дуетното му изпълнение на песента "Me And My Shadow" с Майкъл Бол е включена в албума "Love Story", издаден от британския изпълнител през 2003 г.

- Антонио Бандерас се радва на успешни изяви и като бизнесмен. Притежава 50 процента от винарската изба "Анта Бандерас" в Испания, специализирана в производството на червено вино и розе.

- През 2008 г. Антонио Бандерас е удостоен с награда за цялостно творчество на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан.