Ловният сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива утре – 14 август,  гласи заповедта на  изпълнителния директор на Агенцията по горите.
Ловуването се извършва само с писмени разрешения, издадени от директорите на Държавните горски стопанства. В разрешението за ловуване се записват датата, имената на ловците, номерата на ловните билети, както и броя  и вида на разрешения за отстрел дивеч. Разрешителните за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издават от председателя на ловната дружинка, в чийто район ще се проведе ловът, а срокът на разрешителното е 30 дни от датата на издаването му.
Ловът на дребен дивеч е разрешен само в събота и неделя и в дните на официалните празници, а на водоплаващ дивеч – сряда. Груповото ловуване на водоплаващ дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето.
Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, както и ловни хрътки, се казва в издадената заповед от ИАГ.
Утре мобилни патрули, съставени от представители на Горското стопанство  и полицията, ще извършват проверки на място. Те ще проверяват ловните билети, разрешителните за лов, както и закоността на ловното оръжие.