Един убит и един самопрострелял се  на лова в неделя

Бившият шеф на Горското стопанство в Ботевград Иван Степанов коментира инцидента, при който по време на лов бе убит 30-годишният Васил Михов от Трудовец. „Нещастието е станало по време на гонка, като загиналият е бил гонач. Негов убиец  /б.р. Филип Неков, на 36 години от Ботевград/ е неговият приятел, който го е помислил за глиган в гъстото, и без да вижда ясно видима цел, е произвел изстрел от близко разстояние в гърдите. Двамата заедно са пристигнали преди лова. Убитият е бил без оранжева жилетка и без елементи в ярък сигнален цвят” – написаха колегите им в ловния портал БГ ЛОВ.
„Това, което се случва през последните години в живота на ловната дружинка в Калугерово, създаваше предпоставки за подобно нещастие – заяви Иван Степанов, бивш шеф на Горското стопанство в Ботевград, а сега директор на ДЛС „Росица”. - И аз съм ходил да ловувам в Калугерово и винаги съм предупреждавал колегите, че е въпрос на време да стане някаква злополука при тоя начин на ловуване, при който ловците тръгват като на война – на всяка цена да добият някакъв дивеч, някакво месо...
За съжаление жертва стана едно много свястно момче, колега от Регионалната дирекция по горите. Преди няколко години го извиках на специална среща, на която му казах, че неговата и моята мисия в ловната дружинка в Калугерово е да създадем нормални условия за лов и за упражняване на хобито ни по безопасен начин, да се наслаждаваме на лова. Вместо това през последните години тема беше пълното спиране на лова заради напрежението, което цареше там. Две групи буквално воюваха, наскоро дори имаше сбиване между тях. Дори в неделя – в деня на инцидента, е имало грандиозен скандал, който няма пряко отношение към злополуката, но косвено влияе на хората да не отидат на лов заради срещата с природата и дивеча, а за да избиват натрупано напрежение и емоции” – заяви Иван Степанов в интервю за телевизия Ботевград. Той припомни, че миналата година ловец от същата дружинка се е самоубил.
„Ако се спазват правилата за безопасност по време на лов, инцидентите ще бъдат сведени до минимум” – категоричен е горският шеф.

В същия ден – на 8 октомври, по време на ловния излет на дружинката в Осиковица се е прострелял 56-годишен ботевградчанин. Той живее и работи в София, заема важен държавен пост. Раната, която получил, не е опасна за живота му. Той обяснил пред колегите си, че държал пушката си с цевта надолу, за да не се намокри и по невнимание натиснал спусъка.