Над 2.6 млн. лева събра тазгодишното издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Това беше дарената сума в края на концерта в рамките на кампанията, който се проведе снощи в Народния театър "Иван Вазов".

Инициативата набира средства за лечението на болни деца и за закупуването на медицинска апаратура и консумативи за нуждаещи се детски клиники и отделения и е под патронажа на президента Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова.

Лили Иванова, Тони Димитрова, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Миро от "Каризма", Анелия, Глория, звездите от "Мюзик Айдъл" Невена Цонева и Теодор Койчинов, Николина Чакърдъкова бяха само част от участниците в концерта.

"Българската Коледа - 2007" има амбицията да помогне на 37 деца. Те спешно се нуждаят от скъпоструващо лечение, което не се поема от здравната каса.

Децата, чието лечение се подпомага от "Българската Коледа", се определят съвместно от Българската педиатрична асоциация, Асоциацията по неонатология, Министерството на здравеопазването и организаторите на благотворителната инициатива.

11 от тях ще бъдат подпомогнати за първи път, 26 са вече деца на "Българската Коледа" и тя ще продължи да осигурява тяхното лечение.

Средства ще получат и 13 болници в страната. Ще бъдат закупени апаратура и консумативи за 13 болници в страната.

Хората могат да изпращат SMS-и на телефон 1117, както и да се обаждат на тел. 0900 1117 до края на годината.

Дарителската сметка на кампанията е в Обединена българска банка, IBAN: BG13UBBS80023300186210 и с банков код BIС: UBBSBGSF, ОББ, клон "Централен". Банковите сметки ще останат отворени и през януари следващата година.

В предишните четири издания на "Българската Коледа" бяха събрани общо 7 384 953 лв. Подпомогнато беше лечението на над 169 деца. Закупени бяха медицинско оборудване и линейки на обща стойност 5 878 820 лева за над 49 детски клиники и лечебни звена.