Ако не можете да усетите миризмата на розите, вероятно сте в депресия, пише сп. "Ню сайънтист", позовавайки се на резултатите от изследване на германски специалисти, предаде БТА.

Авторите на проучването от университета на Дрезден са установили, че при депресираните хора частта от мозъка, отговорна за обонянието, е по-малка. Откритието може да обясни защо много психологически смущения като депресия, шизофрения и сезонни афективни разстройства потискат обонянието. 

За целите на проучването си специалистите са изследвали 21 души с депресия и 21 здрави доброволци. Участниците били изложени на действието на химикал със слаб мирис. Концентрацията му постепенно била увеличавана, докато доброволците го усетят. Хората, които не страдали от депресия, усетили химикала при значително по-ниска концентрация в сравнение с депресираните участници. 

Изследването с ядено-магнитен резонанс освен това показало, че при страдащите от депресия е по-малка "обонятелната луковица" - частта от мозъка, отговорна за усещането на миризмите. Специалистите са открили още, че колкото по-депресиран е индивидът, толкова по-малка е обонятелната му луковица, както и че ефектът не се променя, независимо дали човек пие антидепресанти или не. 

Ръководителят на изследването Томас Хумел казва, че откритието може да се приложи в лечението на депресия. Според специалистите обонятелната луковица може да се използва като мярка дали прилаганата терапия дава резултат. БТА