Извадените на бял свят тефтерчета на хайдутина Вълчан от бившия директор на пернишкия музей Симеон Мильов подпали търсачите на древни богатства да подновят диренето на прословутото римско съкровище, за което се говори в настолната им книга "Скритите богатства на България".

Несметното имане било скрито в недрата на Витоша- на 250 метра под земята, в пещера, чиито входове днес са добре заличени.

В Перник се разказват легенди за хора, опитали се да открият богатството на римляните. Запалени по легендата хора се кълнат, че под Витоша дреме Римски музей с няколко зали.

В едната имало мумифицирани трупове и животни, в другата - 7 гравирани сандъка със злато и скъпоценни камъни, а третата била от мрамор и там се пазела огромна жар птица, цялата от злато.

В същата зала имало и корито с жива вода- една глътка от нея дарявала вечен живот. Преди години пенсиониран учител изписа стотици писма до елита на държавата, с молба да се открие съкровището. Тодор Шойков дочул легендата случайно от иманяри, още като студент.

До края на живота си, той не спира да търси пещерата. След З0- годишно издирване, твърди че я е намерил, пазейки в тайна обаче местонахождението й.