В рамките на поредица от посещения, извършени от началото на година с цел оглед и актуализация на паспортните данни на Средновековната крепост “Боженишки урвич“, ръководството на Исторически музей – Ботевград е констатирало разрушения по реставрираните градежи и крепостните стени. В последните три седмици са идентифицирани “особено притеснителни иманярски интервенции“, посочва в докладна до общинското ръководство Рени Петрова – директор на Исторически музей – Ботевград. Тя обръща внимание, че нанесените щети, за които прилага снимков материал, са “особена предпоставка за промяна в здравината на стените“. “Това респективно, освен вредно за извършената реставрация и консервация на крепостните градежи и компрометиране на обект с национално значение, какъвто е този паметник, е изключително опасно за туристи и посетители“, посочва още в докладната Рени Лазарова.


Обектът е предоставен на Община Ботевград с Решение №11/13/01. 2012 год. за безвъзмездно ползване. Крепостта е обявена за Народна старина в Държавен вестник, брой 69, от 1927 год., а за археологическа недвижима културна ценност с национално значение /паметник на културата/ - в брой 35 от 1966 год.


“Боженишки Урвич“ е емблематичен обект /ансамбъл/ от културното наследство в България. Гордост е за всеки българин да се докосва и информира за героичната слава от миналото. Местното население се идентифицира с археологическите проучвания, продължили до средата на 80-те години на ХХ век, за съжаление прекратени по необясними причини, имайки предвид, че за такъв тип обекти, постоянната грижа за състоянието им е свързана донякъде и с провеждането на различни видове изследователски и консервационни дейности, вървящи по установен ред“, пише в докладната.


Като мерки за обезопасяване на крепостта, директорът на музея предлага изграждане на система за видеонаблюдение на територията на крепостта и поставянето на зъбчати бариери по трасето, отвеждащо до крепостното съоръжение.


От своя страна кметът Иван Гавалюгов е внесъл предложение в Общинския съвет за отпускане на 25 000 лева от собствени приходи на Община Ботевград за отстраняване на нанесените поражения на територията на “Боженишки Урвич“.