В периода 23 август – 8 септември 2010г. Българският Червен кръст (БЧК) ще раздава хранителни продукти от втория транш на програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица”, съобщиха от организацията. Бенефициенти по програмата са всички български граждани, които са получавали енергийни помощи от държавата през зимния период на 2009/2010 г., а поименните списъци са изготвени от Агенцията за социално подпомагане.
По време на втория транш всеки правоимащ бенефициент ще получи по 5 кг брашно, 1 кг захар, 6 кг ориз, 2 кг спагети, 2 кг кус-кус и 2 пакета бисквити.
Програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица” се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие”. При реализирането й участие вземат и местните власти и РИОКОЗ.
Третият транш на програмата ще се осъществи в периода 18 октомври - 12 ноември 2010 г.
След приключване на програмата хранителните продукти на неявилите се бенефициенти ще бъдат предоставени по списък, одобрен от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция, на държавни и общински социални и психиатрични заведения в цялата страна.