13 български роми ще бъдат върнати от Франция. Самолетът от Париж каца във Варна.

На 10 септември до морската столица ще бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души ще пристигне в София на 17 септември.

Сирил Бомгартнер, временно управляващ посолството на Франция у нас, каза вчера в интервю за сутрешния блок на Дарик и БНТ, че експулсирането на малцинствени групи е рутинна процедура за страната му, която се задейства всеки месец от години насам. Той заяви, че тази мярка не засяга само ромите, а хора от различни националности, които са граждани на страни от Европейския съюз.

Българските и румънските граждани имат право на свободен престой във Франция до три месеца, но след това трябва да докажат, че имат работа, здравно осигуряване и доходи. По-строгите правила за работа във Франция на българи и румънци бяха част от условията за приемането на двете страни в Европейския съюз.

Междувременно френският държавен секретар за европейските въпроси Пиер Льолуш заяви, че е изненадан от румънските и българските коментари, които обвиняват Франция за депортирането на роми, и призова двете страни да поемат отговорност за своите граждани, предаде Франс прес.

"Бях малко изненадан след като прочетох някои коментари на румънски и български представители, които обвиняват Франция, че депортира ромите, докато всъщност ние прилагаме европейското право, предприемайки доброволни връщания, придружени с финансова помощ, която е за сметка на френския данъкоплатец", заяви Льолуш за френския в. "Фигаро".