Всяка четвърта танцьорка в британските нощни клубове има висше образование. Повечето хубавици, демонстриращи танцови умения с оскъдно облекло, са напълно доволни от своята работа, а 76,4 на сто заявяват, че са щастливи в професионално отношение, предаде ИТАР-ТАСС.

Данните, опровергаващи традиционните представи, са от първото академично изследване на условията за труд в тази сфера на развлекателната индустрия. То е осъществено от експерти на университета в северния британски град Лийдс.

Учените установили, че танцьорките в нощните клубове на кралството съвсем не са принуждавани към този вид сценични изяви, както е прието да се смята, а ги избират доброволно, главно по финансови съображения.

Седмичният ангажимент на една танцьорка включва две до четири изпълнения в клубовете и всяка печели средно от 24 до 48 хиляди лири годишно (от 36 000 до 72 000 долара), уточнява ИТАР-ТАСС.

Авторите на проучването разпитали над 300 млади жени, които се подвизават из нощните клубове на Острова, без да открият никакви признаци, че изпълнителките на екзотични танци се "доставят" от престъпни групировки. Над половината професионалистки се оказали гражданки на кралството, 18 на сто - румънки, 8,9 на сто били момичета от Бразилия.

Четвърт от анкетираните заявили, че са завършили висши учебни заведения. Много от тях добавили, че не успели да си намерят работа по специалността или поне също тъй добре платена.

31 процента посочили, че смятат изявите си в нощните клубове като възможност да получават добри допълнителни доходи, без да полагат значителни физически или други усилия, отбелязва агенцията.

Много жени с магистърска степен по хуманитарни науки, модели и безработни актриси припечелвали по този начин в очакване на по-сериозни възможности за професионална реализация, допълва БТА. Три четвърти от участничките в допитването казали, че днешната им професия напълно ги задоволява, а 80 на сто изтъкнали, че с танци из нощните клубове си докарват повече, отколкото на предишната месторабота.

Оплаквали се единствено от мерките за сигурност на работното място и настоявали да бъдат засилени, по-специално да се забрани продажбата на алкохол на клиентите, които поръчват индивидуални танцови изпълнения в своите сепарета.