Макар и няколко дни по-късно от обявеното, американският баскетболист Джош Гонър пристигна днес в Ботевград. Според предварителната договорка с агенцията, която го представлява, той ще премине пробен период в отбора на Балкан.

Още на първата тренировка тази вечер Гонър остави много добри впечатления, въпреки че изглеждаше доста уморен след тежкото пътуване от САЩ до България. Всъщност той е тръгнал още вчера, но заради часовата разлика самолетът му кацна на Аерогара София днес по обяд. Само след няколко часа сън той пожела да се включи във вечерната тренировка на Балкан. Преди това бе представен на треньорския щаб и на играчите от отбора, като особено топло бе посрещнат от сънародника му Дуейн Мортън.

Миналия сезон Джош Гонър игра в шампионата на Финландия за отбора на Корихайм  - шести след редовния сезон във висшата Корислига на скандинавската държава. Той е атакуващ гард, висок е 188 см. Гонър стана топреализатор на финландския тим с 18.2 точки на мач, с доста добър процент стрелба - 54% за 2 точки и 37% от тройката.

Роден е на 11 октомври 1982 година във орт Уорт, Тексас. Завършва High School Paschal, а след това колежа Hutchinson Community College.

В NCAA е играл за South Carolina в периода 2003-2005 година. През 2006-та е в АВА лигата в Texas Tycoons.

Европейската му кариера започва във финландския Корихайт, където игра през сезона 2007/2008 година. След това се преминава в друг финлански тим - ТоПо Хелзинки, и отново се връща в Корихайт.

Още утре Джош Гонър ще замине с Балкан на двудневното турне в Сърбия. Първо занимание с новия си клуб направи днес и новото попълнение на Балкан Емил Бинев.