Танцьорите от етрополския ансамбъл при Народно читалище „Тодор Пеев” се завърнаха от турне в Италия. Те взеха участие в 39-тия международен фолклорен фестивал в Месина, остров Сицилия.
Там те трябваше да представят не просто България, а танцовото изкуство на Европа, тъй като организаторите са поканили по един представител на различните континенти. Нашите момичета и момчета са делили една сцена със състави от Индия, Мексико и Колумбия. В някои от общо седемте концерти в различни селища около Месина са имали изяви и представители на домакините от Италия, както и певческа група от Русия.
Един от най-запомнящите се моменти от фестивала е специалната церемония по откриването,  за която са правени репетиции на място. По сценарии всички гостуващи състави са се появили в предварително затъмнения амфитеатър със запалени факли подобно лъчи. По особено вълнуващ начин са били представени националните химни и знамена на отделните държави. Добре подбраните звукови и светлинни ефекти допълнително са помогнали за създаването на уникална атмосфера, приобщила към магията на танцовото изкуство повече от 1 200 зрители.
На етрополските танцьори е оказана честта да открият и закрият фестивалната програма със свои изпълнения, включващи танци от всички фолклорни области на България. Те са приети изключително радушно не само от публиката, но печелят и възхищението на колегите си от другите държави. „След като ги учихме да играят нашите хора и се убедиха колко сложни са те, започнаха да ни уважават още повече”, разказват с гордост младежите от Етрополе. Мексиканците дори си рисували върху телата надписи „Обичам България”.
„Точно там е разликата при участия в чужбина, споделя и художественият ръководител Калинка Пушкарова. – Тогава ти не просто показваш  собственото си изкуство, а  имаш мисия да представиш България в най-бляскавата й светлина. Изключително съм доволна от танцьорите, които дадоха най-доброто от себе си и смея да твърдя, че това е една от най-успешните им задгранични изяви до сега”.
Танцовият ансамбъл от Етрополе участва на фестивала в Месина и като представител на европейската фолклорна организация IGF. До нейните представители в България е изпратено благодарствено писмо от организаторите, съдържащо висока оценка за представянето на българската група.
Самото турне до Италия стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Етрополе, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, ПП ГЕРБ и Банка ЦКБ клон Етрополе.
Незабравими мигове за етрополските танцьори ще останат и посещенията на Рим и Венеция, чиито забележителности те успяха да разгледат на връщане към Родината.
etropole.info