На 2 септември 2010 г., в сградата на Областната администрация на Софийска област се проведе официална церемония по награждаване на  отличените участници от Софийска област на Десетия юбилеен събор на народното творчество „Копривщица 2010”. Областният управител на Софийска област г-н Красимир Живков откри с кратко приветствие тържествената церемония, поднасяйки поздравления за високото художественно представяне и творчески успехи към събралите се участници и благодарност  за дългогодишния упорит труд, с който допринасят за опазването на българската култура и традиции. Той благодари и на всички организатори, институции и партньори на Областната администрация на Софийска област за отговорното и професионално участие в подготовката на регионалния преглед и събора в Копривщица. На церемонията присъстваха заместник-областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова, главният секретар г-жа Мая Цанова, кметовете на община Божурище и община Костенец, професионалното жури от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей  към БАН в състав: проф. д-р Димитрина Кауфман, проф. Лозанка Пейчева и д-р Евгения Грънчарова, което оценява участниците от областта, заедно с проф. Мила Сантова председател на националното жури и директор на ИЕФЕМ към БАН, представители на общините и читалищата от областта, и много самодейци.
Преди връчване на отличията проф. Мила Сантова представи отличените участници от Софийска област в Националната програмата „Живи човешки съкровища – България - 2010”  - Народно читалище „Гео Милев”, гр. Момин проход. Присъстващите видяха и кратко изпълнение на ансамбъла от Момин проход, община Костенец. Програмата е част от пилотна програма на ЮНЕСКО за насърчаване на носителите на нематериално културно наследство да практикуват дейностите и да предават познания и умения на следващите поколения.
Областният управител на Софийска област г-н Живков връчи на 72-та индивидуални и групови изпълнители в събора: 26 почетни плакети на Министерство на културата и 15 грамоти на отличените за високи постижения в изпълнителското изкуство отличени самодейци. Малката Вероника Начева, ученичка на Гуна Иванова, която откри Десетия юбилеен събор, получи първа своите грамота за отлични постижения и специален подарък от Областния управител. Тя изпълни и песента, с която закри събора.
Заместник-областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и членовете на журито – професор Кауфман, професор Пейчева и д-р Евгения Грънчарова връчиха 57 грамоти на всички участвали в събора от Софийска област. Председателката на журито професор Кауфман сподели, че Софийска област се е представила на изключително високо ниво и журито е било наистина затруднено в задачата си на кого да присъди награда. Журито благодари на Областната управа за организираната церемония по връчване на наградите, показвайки своето отношение към уникалността на българското читалище и художествената самодейност в България и значимостта на събития от този вид за мотивирането и подкрепата на нашите самодейци в бъдещата им дейност.