Нова версия на Skype увеличава двойно броя на груповите видео разговори. Вече е достъпна бета версия на Skype 5.0 за Windows, която позволява едновременен видео чат между десетима потребители.

Разширената функционалност на практика ще може да събира на видео конференция цели семейства, чиито членове са разпръснати в различни градове и страни, посочват от Skype.

Подобна възможност ще е от полза и за корпоративните потребители, които ще могат да провеждат дистанционни съвещания. Ще са необходими, разбира се, мощни компютри и високоскоростен интернет за всеки от участниците.

В момента новата услуга се предлага като безплатна демо версия. Все още не е ясно дали тя ще стане платена, когато излезе в завършен вид.

Skype 5.0 идва също с обновен графичен интерфейс, подобрена стабилност и по-високо качество на груповите видео разговори, които се появиха за първи път в бета версията от месец май т.г.

В интерфейса на VoIP приложението се е появил раздел Skype Home, където потребителите могат да променят своя аватар, да задават настроение, както и да следят за смяната в настроенията на приятелите.

Новата бета версия на Skype включва и функция за автоматично възстановяване на позвъняванията. Тя възобновява връзката, в случай, че е прекъсната в резултат на проблем с линията.

Финална версия на Skype 5.0 за Windows се очаква към края на годината. Все още няма никакви бета версии на новия Skype за Mac OS X и Linux системи.