Пациенти започват дела срещу болници заради отказ от лечение. Това съобщи за Дарик адвокат Асен Георгиев  от Центъра за защита правата в здравеопазването. Заради намаления бюджет на лечебните заведения през месец август много от тях спряха да приемат пациенти за планови операции. По думите на адвокат Георгиев ако делата бъдат спечелени от пациентите, то болницата ще трябва да им плати обезщетенията. Причината е, че е много трудно да се докаже в съда, че решението на здравната каса да плаща по-малко на дадена болница е довело до неадекватното лечение на определен пациент.

Българският лекарски съюз пък подготвя жалба към Европейската комисия, че държавата не плаща здравните осигуровки на деца, пенсионери и военни. ЕК вече започна предварително производство по жалба на неправителствени организации срещу лимитите за направления за специалист в България. В жалбата, подписана от над 6000 българи, се посочва, че ограничаването на направленията нарушава правата на пациентите и е акт на пряка дискриминация.

Междувременно по-рано днес от Българския лекарски съюз съобщиха, че на извънреден събор ще бъдат решени датата, мястото и формата на протестни действия на болнични лекари. Извънредната среща на БЛС е предвидена за 17 септември. Лекарите, работещи в болниците, категорично не приемат провежданата до момента политика на правителството по отношение на болничната помощ, пише в решението на учредителното събрание. В него лекарите се обявяват и срещу "нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ".