Проучване, направено от Discovery Channel, показва, че 73% от българските мъже на възраст между 25 и 39 години смятат, че най-важното нещо в живота е да станеш баща и да създадеш семейство.

Изследването на Discovery Channel, наречено "Discovery Species: Справочник за младия мъж", бе проведено през 2009 и 2010 г. и показва, че 57% от българските мъже смятат, че могат да се справят толкова добре с отглеждането на деца, колкото и жените.

Почти половината от анкетираните (47%) смятат, че осигуряването на емоционална подкрепа вкъщи е също толкова важно, колкото и финансовото подсигуряване на семейството.

"Discovery Species: Справочник за младия мъж" е безпрецедентно и дълбочинно проучване сред 25 000 мъже на възраст между 25 и 39 години от 25 държави. След провеждането на качествено и количествено изследване, каналът открива какво е важно за мъжете в днешни дни, какви са интересите и тревогите им, какви са техните нагласи и какво влияе на поведението и решенията им.

Резултатите от изследването бяха разкрити за пръв път в България по време на Фестивала на Асоциацията на Рекламните Агенции в Албена. Държавите, в които изследването е проведено, включват България, Великобритания, Русия, Полша, Швеция, Сърбия, Словения, Италия, Германия, Норвегия, Холандия, Румъния, Франция, Испания и други.

Що се отнася до работа и кариера, изследването „Discovery Species" показва, че 56% от българските мъже биха искали да бъдат шефове сами на себе си един ден, в сравнение с малко по-високите 62% средно за Европа. Междувременно, 85% от българските мъже, за разлика от 75% от европейските, вярват, че удовлетвореността от работата и насладата от нея са толкова важни, колкото и заплатата.

Проучването "Discovery Species" сочи, че грижата за външния вид помага на все повече български мъже да се справят със стреса, свързан с модерния начин на живот. 15% признават, че сега използват повече козметика в сравнение с преди няколко години. 63% от българските мъже са на мнение, че е важно да изглеждат добре и да се грижат за себе си, като процентът им е сравнително по-висок от този на европейците - 49%. 57% смятат, че вероятно трябва да полагат повече усилия и че не се грижат достатъчно добре за здравето си.

„Все по-голям е натискът върху младите мъже да изглеждат добре. Те са бомбардирани с идеализирани образи на красиви представители на силния пол. Достъпът до мъжка мода и козметика за младите мъже е все по-лесен. Това означава, че в днешно време младите мъже прекарват повече време и харчат повече пари за външния си вид отколкото преди", споделя Кристиан Курц, директор отдел „Проучвания" на Discovery Networks Европа, Близък Изток и Африка.

„В цяла Европа виждаме създаването на поколение, което напълно осъзнава важността на външния вид и добрата форма. Това се случва най-вече в големите градове. Също така се забелязва нарастващо желание сред младите кариеристи да изглеждат добре".

"Discovery Species" показва, че младите български мъже желаят на тях да бъде гледано като на мъже с широки познания и висока обща култура (89%), за разлика от останалите европейски представители на силния пол (74%), казвайки, че приоритет за тях е да бъдат информирани в най-различни области.

ПРОФИЛИРАНЕ НА МЪЖЕТЕ В БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА

Изследването "Discovery Species: Справочник за младия мъж" идентифицира четири категории на младите мъже в Европа. Това са: Съвременни и Управляващи; Всичко само за мен; Глави на семейството и Необвързани.

Съвременни и Управляващи. 43% от младите български мъже попадат в тази категория, в сравнение с 42% от европейските. Тези мъже са семейно ориентирани и когато имат деца са отдадени бащи. Имат съвременни виждания за ролите на мъжа и жената и искат да са бащи, участващи активно в семейния живот и този на децата им. Обикновено имат най-различни ангажименти, но намират начин да се справят и да балансират всички тези неща.

Към Необвързаните спадат около една четвърт от българските мъже (26%) в сравнение с останалите изследвани европейци - 17%. Тази категория мъж не желае да има много отговорности в живота си. Той все още не иска да сключва брак и да има деца и не се замисля особено за кариерно развитие. Този тип мъже не си поставят стресиращи цели и тяхното отношение към живота може да се побере във фразата „Живей за момента, не мисли за утре"

Всичко само за мен са едва 16% от българските мъже, а в европейски мащаб, към този тип спадат цели 24%. Те са склонни да сложат като приоритет себе си и техните нужди над всичко останало. Най-главното е, че не искат да са обвързани, да се женят и да имат деца - но са много по-различни от Необвързаните. Работата често им е приоритет. Понякога това е защото са изключително заинтересовани от дейността си и тя им носи чувство на удовлетворение.

За други, работата е средство за постигане на целите - те са амбициозни, когато става дума за работа и искат да получават добри пари за нея. Друго важно нещо за тези млади мъже са приятелите им, както и взаимоотношенията им с нежния пол. И въпреки че нямат намерение да се обвързват дългосрочно с цел брак, този тип мъже се борят да бъдат равностойни във връзките си с жените до тях.

Глави на семейството са 15% от българите, средния процент за европейците е 17. Те са отдадени на семейния живот и имат традиционни виждания за ролите на мъжа и жената в семейството. По-склонни са да вярват, че жената по-добре може да отгледа дете, отколкото мъжа, и се чувстват отговорни за издръжката на семейството. Това ги напряга и предразполага да изпитват няколко вида стрес.

„Това, което се разбира от изследването за мъжете в България е, че са модерни и уверени; чувстват стреса, но намират начин да се справят с него, оставят трудностите зад себе си и гледат към бъдещето, наблягат на семейството, приятелите и семейния живот", казва Кристиан Курц.