Nvidia може да се заеме в скоро време с производството на процесори с архитeктура x86, съобщи eWeek, цитиран от technews.bg. Така ще се потвърдят ширещите се отдавна слухове, че Nvidia ще стане конкурент на Intel.

Впускането на графичната компания в бизнеса с x86 процесори е напълно логична стъпка за нея, коментира анализаторът Дъг Фридман от Broadpoint AmTech. Подобен ход би заздравил позициите на Nvidia на пазара, в условията на жестока конкуренция в сектора на графичните контролери и чипсети.

Косвено свидетелство за намеренията на Nvidia да произвежда х86-съвместими чипове е привличането в нейните редици на бивши служители на Transmeta.

Както е известно, Nvidia получи изключителните права над технологиите на Transmeta за сумата от 25 милиона долара. В частност, става въпрос за технологиите LongRun и LongRun2, които намаляват консумацията на електроенергия от чиповете.

Анализатори предполагат, че Nvidia планира да внедри технологиите на Transmeta в чипове за мобилни устройства и портативни компютри.

Предполага се също така, че графичната компания може да атакува пазара на х86-съвместими чипове, като погълне тайванският производител VIA Technologies.