Правителството прие Решение за изменение и допълнение на Националния план за действие по заетостта през 2010 г. Чрез промените  отпада ограничението за наемане на личните асистенти само за 6 месеца, съобщава правителствената пресслужба. При включването на асистенти по програмата за оставащите месеци до края на 2010 г. се дава приоритет на лица, отглеждащи деца с увреждания.

Чрез измененията ще се даде възможност действащите трудови договори към септември да бъдат удължени до края на календарната година, както и да бъдат включени отново около 1 000 безработни лица, приключили участието си в програмата, поради изтичане на 6-месечната заетост.

Промените ще допринесат за постигане в максимална степен на основната цел на Националната програма „Асистенти на хора с увреждания" - осигуряване грижа в семейна среда на нуждаещи се от обгрижване лица, в рамките на оставащия финансов ресурс по програмата.

Разходите за обезпечаване на заетостта по новосключените договори ще бъдат в рамките на бюджета на Министерството на труда и социалната политика за активна политика на пазара на труда за 2010 г.