Университетът на науката и технологиите в Харисбърг, щата Пенсилвания експериментално ще ограничи достъпа на студентите си до някои Интернет услуги, съобщи kaldata.com.

Ректорът Ерик Дар е разпоредил да бъде спрян достъпът до услуги като Twitter, Facebook, чат програмите и всички останали форми на онлайн общуване. Изключение е направено единствено за електронната поща. Забраната ще бъде в сила една седмица.

Целта е студентите да се замислят как технологиите управляват ежедневието им и какво би станало, ако услугите, които приемат за даденост, изчезнат. След края на експеримента възпитаниците на университета ще напишат есета, описващи преживяванията си.

Дар е наясно, че забраната обхваща само територията на университетските общежития и някои студенти вероятно ще използват смартфони, за да заобикалят ограничението. Според него, обаче, това не е проблем, защото информацията, за тези, които не са издържали също ще бъде полезна за проучването.

Ректорът подчерта, че целта не е да се спре достъпа до социалните услуги. „. Искаме само малко да го затрудним и да накараме студентите да се замислят.", заяви Дар."