По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес стартира вторият етап от кампанията „Сигурност за нашите деца”. В рамките на нея, през следващите два месеца, ще бъдат проверени всички училищни автобуси в цялата страна. 

Проверките ще се извършват съвместно от инспекторите на ИА „Автомобилна администрация” и на Министерството на образованието, младежта и науката и в рамките на два месеца ще обхванат всички видове автобуси превозващи ученици в цялата страна. Регистрираните нарушения ще бъдат предоставени на общините и училищата.

През първия етап на кампанията „Сигурност за нашите деца”, която Автомобилна администрация започна в началото на тази година, бяха извършени 1 227 проверки на автобуси, превозващи деца и ученици, като бяха съставени 109 акта. На 10 от водачите бяха установени технически неизправности и освен актове им бе наложена и принудителна административна мярка ”спиране от движение” на автобуса до отстраняване на неизправността.
След констатирането на нарушенията и издаването на актовете Автомобилна администрация е изпратила и 359 писма, с които е уведомила общините и училищата за констатираните нарушения и е дала необходимите предписания за отстраняването им. Направени са и необходимите разяснения за подобряване на сигурността и безопасността при извършването на превози на деца и ученици от и до училищата. През втория етап на кампанията “Сигурност за нашите деца” ще бъде проверено и как се изпълняват тези предписания. 

Да припомним, че ботевградска община разполага с два училищни автобуса. Единият е зачислен на ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, а другият – на ОУ “Васил Левски”, с. Новачене.