Основен проблем за Топлофикация Бургас остава огромната сума, генерирана от неплатени от гражданите задължения за потребена енергия.

Към настоящия отоплителен сезон тя е близо 8.5 млн. лв.

От дружеството съобщават още, че освен дълговете се увеличават конфликтите между хората, породени от нелоялни съседски взаимоотношения, кражби на топлоенергия и възпрепятстване на нормалното отчитане на топломерите.

Въпреки задълженията на гражданите „Топлофикация Бургас" е напълно готова да посрещне новия есено-зимен отоплителен сезон 2010 - 2011 г., съобщават от дружеството.

По искане на областния управител Константин Гребенаров, Топлофикация е изготвила подробна информационна справка за състоянието на мощностите и колектива на прага на отоплителния сезон. Изработен е план за есенно-зимната подготовка, който регламентира ангажиментите и отговорностите на работещите, както и действията на аварийните групи.

Необходимите количества природен газ за отоплението на морския град са осигурени с подписан договор и утвърдените към него спецификации за доставка с „Булгаргаз" ЕАД. 

 Дружеството е обезпечено и с необходимите допълнителни горива. ТЕЦ-ът разполага с 517 т резервно котелно гориво, което отговаря на изискванията на нормативите. Доставките на допълнителни количества алтернативно гориво ще бъдат реализирани при необходимост.

Техническото състояние на мощностите, произвеждащи топло и електрическа енергия, е отлично. Благодарение на въведената преди няколко години система за когенерация, Топлофикация Бургас се превърна в източник и на електрическа енергия, произведена по комбиниран метод.