Намалението на газа за България е 11 процента. Колко ще бъде цифровото намаление ще се знае декември месец. Това зависи от количествата, които ще закупи "Булгаргаз". Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма.
По думите му, в последните няколко регулаторни периода цените на газа и парното се задържат. Това се прави от регулатора в полза на потребителя. Той заяви, че хората няма да усетят веднага това намаление. Няма да има увеличение на цената на парното и газа, което никак не е малко на фона на увеличаване на цените на бензина, коментира Добрев.
Според икономическия министър, България в момента кове своята енергийна независимост. Нея той вижда в местния добив на газ. "Ние сме проспали десетилетия в проучване на нашето дълбоко Черно море. Днес, с подписването на договора за проучване и проучване на газ, ние буквално ковем нашата енергийна независимост. За съжаление, проучването едва сега започва", каза той. Според него, ако на наша територия се открие достатъчно газ, той ще може да се използва след шест години. Затова казвам, че сме безвъзвратно закъснели. Ако бяхме започнали проучването за местен добив, може би нямаше да се нуждаем от договори с други доставчици, коментира Добрев.
Местният добив на газ е с 40 процента по-евтин. Това ни носи много по-достъпна цена на топлото, както и желаната диверсификация. Той внася и до 30 процента концесионни възнаграждения в държавата, обясни енергийният министър.
Покачването на цените на горивата вредят на икономиката и на потреблението. Държавата има почти нулеви механизми на влияе на цената им. Но всяка година имаме такова покачване през август, а последващо намаление през септември, каза Добрев. Според него, две са мерките за промяна на цената на горивата - акцизите и местния добив. Той даде пример с Румъния, където имат местен добив на нефт и цената на бензина е по-ниска. След пет години ще имаме резултатите и у нас и може да имаме алтернатива на високите цени, след проучванията в Черно море, обясни министърът. Той каза, че България ще повдигне въпроса за намаляване на акцизите на горивата през Европейския съюз.