Предвидено е границите на всички ловностопански райони да се утвърждават от министъра на земеделието и храните по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите, реши Министерски съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.
Регламентира се редът, по който се определят границите на ловностопанските райони, стопанисвани от ловните сдружения, като се дава възможност на самите ловни дружини да участват в процеса на определянето им. В тази връзка е предвидено промяна в границите на ловно стопанските райони на дружините да се извършва въз основа на решенията от общите събрания на дружините.
Друга съществена промяна в правилника е законово отнетата възможност Националното ловно сдружение да осъществява контрол върху процеса на провеждане на курсовете за придобиване право на лов като предоставя информация за броя на свободните места по ловни сдружения и предлага ловните сдружения, където могат да се провеждат такива курсове. Във връзка с направените промени в ЗЛОД относно реда за учредяване на ловно сдружение са регламентирани и промените в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча, като членовете на две или повече ловни дружини по чл. 29 от ЗЛОД взимат решение за учредяване на ловно сдружение. Решението се взема на общо събрание на ловната дружина, регистрирана по реда на чл. 30, ал. 3 от ЗЛОД. Общото събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове.