Есенният фестивал на меда “Ботевград 2010” бе открит официално днес. Организатори на събитието са ОбС на пчеларите и общината. Приветствено слово към производителите на мед произнесе Венета Цолова, председател на ОбС на пчеларите, а празничен водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Борис.
“Радваме се, че празникът на меда се превърна в традиция за нашия град. Това е една добра възможност да покажем продукцията си, а и всеки, който пожелае, може да си закупи от пчелните продукти, за които гарантираме, че са екологично чисти и с високо качество”, каза пред наш репортер Иванка Вълчева от Ботевград. Тя е редовен участник в местните празници на меда. Иванка Вълчева произвежда мед от години. Започва с един рояк, а в момента има десет кошера в Рашково. “Не съм голям производител. За това не продавам мед, а по-скоро подарявам на близки, приятели, познати. Произвеждам предимно акациев и липов мед, но в него има и други билки”, сподели Иванка Вълчева. Тя обаче най-много се гордее с друг продукт – мехлем за изгаряния. Рецептата е наследила от баба си и ревниво пази точните пропорции на нейните съставки  – свинска мас, невен и пчелни продукти. Иванка Вълчева твърди, че мехлемът е много ефикасен и сигурно е така, след като за броени минути беше изкупено цялото предложено количество. Пчеларката обясни, че мехлемът се съхранява във фризер и се ползва при нужда и за придобиване на тен. 

"Местните пчелари са изключително инициативни хора. Освен че продуктите им са полезни и вкусни, имат и търговски вид, и винаги са добре аранжирани на масите. В това може да се убеди всеки, който посети нашето изложението", допълни Венета Цолова.

Инициативата на пчеларите бе уважена и от кмета на Ботевград Георги Георгиев.