Студенти от НАТФИЗ и Националната художествена академия също се включиха в протестното шествие на КНСБ, за да изразят несъгласието си с орязаните бюджети на висшите училища и недостига на средства за отопление, което ще принуди двата университета да излязат в дървена ваканция. Реформата във висшето образование отне възможността на младите хора да се учат, заяви Тодор Димитров, студент в театралната академия. Той се обърна към управляващите с призив да осигурят нормални условия за обучението на студентите от творческите висши училища.

Студентите изразиха недоволство от антикризисните мерки на правителството, които са намалили качеството на обучение в двете академии:

„Орязват ни бюджета и ще имаме три месеца „дървена ваканция". Плащаме такса 600 лв. за два месеца, плюс сесията".

Какво очаквате да се случи след протеста?

Не знам, да променят нещо.

В протестна декларация студентите от НАТФИЗ и художествената академия настояват за преразглеждане на бюджетната рамка за следващите три години и отделяне на повече средства за образование. Студентът Тодор Димитров обобщи исканията:

„Декларираме, че ако правителството не прояви политическата мъдрост да послуша гласа на младите  творци в апелът им да получат нормални условия за развитие, няма да имаме неблагоразумието да гласуваме на следващите избори. Нищо лично, просто ще сме в чужбина".