Новото активиране на тенис кариерата на Сесил Каратанчева ще се случи отвъд океана. Противно на това, което бе обявила изтърпялата 2-годишно наказание за употреба на допинг, 18-годишната софиянка няма да играе в Австралия, а в САЩ, където е на подготовка от 2 седмици.
Първият мач на Каратанчева след 2005 г. ще бъде тази неделя, когато започват квалификациите за турнира на твърд корт "Сейнт Лио" в Тампа Бей, Флорида ($25 000), от веригата на международната федерация (ITF). Бившата №35 в света получи "уайлд кард" от организаторите след неколкодневни пазарлъци и след оттеглянето на част от местните таланти, които по право са с предимство.
За последно Сесил, която възвърна състезателните си права преди два дни, игра официален мач през ноември 2005-а, когато стигна II кръг на престижния турнир във Филаделфия (САЩ, $585 000). По-късно Каратанчева бе уличена в употреба на забранения стероид нандролон по време на "Ролан Гарос" (б. а. - през май същата година българката стигна 1/4-финал в Париж) и бе дисквалифицирана за 2 години, считано от 1 януари 2006 г.
В Тампа Бей ще участват още две българки - директно в основната схема влиза 277-ата в света Диа Евтимова, а от пресявките ще започне и 15-годишната надежда Лиана Тодорова.
След "Сейнт Лио" Каратанчева ще продължи рестартирането на кариерата си в Аризона, където на 13 януари ще се включи в квалификациите за турнира в Сърпрайз ($25 000), също от веригата на ITF. Тези дни се очаква да бъде одобрена втората й "уайлд кард".
Само първата ракета на България - Цветана Пиронкова (№95 в ранглистата на WTA), започва новия сезон от престижна дестинация. Единствената останала българка в световния елит ще играе квалификации за турнира в Сидни (Авл, $600 000). Пловдивчанката вече е на Зеления континент, където се готви за участие в първия турнир от Големия шлем - Australian Open в Мелбърн (14-27.I).