На специално насрочена пресконференция в Министерски съвет премиерът на България Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов обявиха, че полицията и прокуратурата са разкрили цялата престъпна организация, която уби президента на футболния клуб Рилски спортист Юри Галев месец след извършване на покушението.

„За първи път говорим за цялостната конфигурация на извършването на престъпление с цел убийство. Задържани са 20 лица, 14 са разпитани като свидетели и освободени, на пет лица се повдигат обвинения", заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Поръчителят на убийството е Янко Попов-Туци, който е близък до Бай Миле. Петър Стоянов, който е председател на българската федерация по сумо и Васил Костов-Васко Кеца са другите от организаторите за финализирането и стрелбата по Галев, обясни Цветанов.

Повод за убийството на Галев, според Цветанов, е личен конфликт между Янко Попов и Юри Галев. Петър Стоянов-Сумиста пък е настанен в болница защото при задържането му е изпаднал в хипертонична криза, разясни вицепремиерът.
По думите му Сумиста е с предишни регистрации за сводничество и изнудване.  

Физическият убиец е Георги Петков - Дачи, от Червен бряг, а оръжието е доставил Методи Иванов. Методи Иванов е криминално проявен, има тежка осъдителна присъда за притежание на оръжие. В дома му вчера освен сглобяем автомат Калашников и рязана пушка, са намерени и 4500 патрона различен калибър. Назначена е експертиза за изследване на автомата, който е намерен, като подозренията са, че с него е извършено и самото убийство.

Водещи в разследването са били Областна дирекция на МВР София, БОП, СДВР, ДАНС, Криминална полиция и Окръжна прокуратура, под пряко наблюдение на главния прокурор и заместника му Бойко Найденов.

Премиерът на България Бойко Борисов разки, че задържаният вчера Петър Стоянов - Сумиста, е бил кум на Сретан Йосич.

"Ние не правим кадрови справки дали задържаните са съпричастни на дадена институция, само правим справка дали са съпричастни към престъпления. По никакъв начин влизането му като съветник не му осигурява чадър". По този начин пък Цветанов коментира информацията, че Петър Стоянов е бил, макар и нещатен, сътрудник на парламентарна комисия.

"Има много оперативна информация за съпричастност на задържаните и за други убийства, извършени в страната", каза още Цветан Цветанов.

Вътрешният министър добави, че групата на два пъти преди самото убийство е правила тренировки за него. На 26-и и 27-и май заподозрените са разигравали положението и задачите си по подготовката за убийството на Галев.

На 13-и юни, когато беше рожденият ден на премиера Борисов, рожден ден е празнувал и синът на Галев. Убийците са имали намерение да извършат покушението тогава, но планът им се провалил заради това, че Галев се е забавил с два часа повече от обичайното и си е тръгнал от бара едва към 6 часа сутринта.