Уважаеми госпожи и господа Кметове на общини и населени места в Софийска област,
Уважаеми дами и господа Председатели на Общински съвети,
Уважаеми служители от общинските администрации,

Приемете най-искрени поздравления по случай 12 октомври – Ден на българската община, от името на Областната администрация на Софийска област и лично от мое име!
 

Вече 13 години този ден се отбелязва, за да популяризира дейността на местната власт, да постигне по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, както и да стимулира по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво.
Местното самоуправление гради основите на цялостното управление на държавата. Българската община винаги е имала съществена роля и значение през различните исторически периоди от развитието на България, а идеята за установяването и разгръщането й са заложени още в Търновската конституция, приета на 16 април 1879 г., чийто Глава 1, член 3 гласи: „Територията административно се дели на окръжия, околии и общини”.
Осъзнавайки високата отговорност, която носите като представители на местното самоуправление, в ежедневните си контакти с гражданите, с техните проблеми и надежди, пожелавам на всички Вас - кметове на общини и населени места, кметски наместници, общински съветници и служители от  общинската администрация в 22-те общини на територията на Софийска област, здраве, лични и професионални успехи и ползотворна работа! Бъдете взискателни към себе си, към своята работа за предоставянето на по-качествени и по-ефективни услуги на гражданите.
Уверен съм, че Вашите управленски решения и упорита работа ще доведат до бъдещи успехи за постигане на по-висок просперитет на общините, които ръководите! Нека имате повече защитени и осъществени общински проекти и достатъчно пълна общинска хазна, за да превърнете Вашето населено място в община с европейско бъдеще и устойчиво развитие - се казва в поздравителния адрес на Красимир Живков.