Всички данни, получени по системата за действие при аварийно замърсяване на река Дунав - от собствения мониторинг на българския участък и от изисканата информация от унгарската, сръбската и румънската страна за мониторинга в техните участъци - показват, че вследствие от аварията в Унгария няма въздействие върху състоянието на водите на река Дунав в българския участък.

Остава проблемно състоянието на съоръженията в завода за преработка на алуминиева руда в град Айка в Западна Унгария, според последна информация от българското посолство в Будапеща, получена в МОСВ вчера привечер.

Според специалисти от Политехническия университет в Будапеща съществува реална опасност за рухване на цялата стена на авариралото хвостохранилище. Така ще се освободят около 500 хиляди кубически метра маса. За предпазване на населението и избягване на следваща екологична катастрофа, се строи защитна стена с ширина 30 метра в основата, 8 метра на върха, височина 4 метра и дължина 1550 метра.

Днес вече са готови около 1050 м. Осигурени са камъни за строителството на останалите 500 м. Съоръжението няма да бъде временно. В случай, че стената рухне, целта е масата да се насочи по русло до място, откъдето впоследствие би могла да се прехвърли в друго, новостроящо се депо.

Съществува обаче още един проблем и той е свързан с разликата в налягането в депата 9 и 10. В повреденото депо №10 има само маса и ако стената падне, ще залее площ с дължина само няколко стотици метра. В съседното депо №9 има вода и кал и независимо че междинната стена е все още здрава, е необходимо да се изпомпа водата.

Изпомпаната течност трябва да се неутрализира с препарати за намаляване на РН съдържанието й. По мнението на специалистите, в хвостохранилищата на завода има около 2,5 милиона кубически метра червена кал, като масата й е по-плътна от тази, която в понеделник заля повече от 10 хектара площ. Това означава, че лавината кал може достигне ширина на разлива от 500 до 1000 м.

Паралелно продължава работата по почистването на населените места и площи. Правителството, по думите на говорителя Петер Сийярто, следи отблизо събитията и е готово за адекватна реакция и при най-тежкия вариант.
Състоянието на водните басейни се характеризира като стабилно. Паралелно с третирането на водите с гипс и оцетна киселина, понастоящем се използват компресори за подаване на въздух.

Замерванията показват, че замърсители във вид на тежки метали и органични съединения във водите на р.Дунав няма.
В неделя при Гьоню е установено ниво на РН - 7,54. По протежението на р.Марцал, благодарение на третирането с гипс и оцетна киселина и направените прагове в коритото на реката, замърсителите са неутрализирани, като нивото на РН е под 8,5."

МОСВ продължава да поддържа Системата за действие при аварийно замърсяване на река Дунав в готовност до получаване на окончателно потвърждение от унгарската страна, че рискът от нови изливания е преодолян.