Започналият днес снеговалеж през нощта ще обхване почти цялата страна, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации (МИС). Най-късно ще завали в Североизточна България. По данни на Метеорологичния център на Военновъздушните сили, през целия ден ще бъде облачно и ще вали сняг. Количеството на валежа в Западна и Южна България ще бъде 15-20 сантиметра, в Северна България ще бъде 8-12 сантиметра, а в планинските райони – 20-30 сантиметра.

Снеговалежът силно ще затрудни придвижването с автомобили по пътищата, посочват от министерството. В проходите видимостта ще бъде под 50 метра, намалена от силен снеговалеж и гъста мъгла. Ще се образуват и поледици. Вятърът ще бъде със скорост 6-9 метра в секунда, от север-североизток, като привечер в Източна България ще бъде на пулсации със сила до 10-15 метра в секунда и там ще съществува реална опасност от снегонавявания.

Министерството е изпратило информацията за очакваните снеговалежи до областните управители, кметовете на общини и ръководители на териториални структури на централната изпълнителна власт, се посочва в съобщението. Препоръчва се предприемането на мерки за намаляване последствията за хората, като кметовете на общини да предупредят поддържащите пътищата фирми за предприемане на действия съгласно метеорологичната обстановка. Минималните температури са между минус 7 и минус 2 градуса, а максималните – между минус 5 и 0 градуса.

МИС препоръчва да се отложат пътуванията, ако не са наложителни. Ако непременно хората трябва да тръгнат на път, да облекат топли дрехи, подходящи обувки и ръкавици, както и да вземат със себе си вода и храна. Ако решите да тръгнете с автомобил, по възможност носете мобилен телефон, проверете дали има достатъчно гориво, въже, фенерче, лопатка и брадвичка, се посочва в съобщението. Изпуснете част от въздуха в гумите, за да имат по-добро сцепление, и носете вериги, допълват от МИС.

Препоръчва се за движение да бъдат използвани първокласните пътища, макар и пътуването по тях да отнема повече време, да се кара бавно и внимателно, като и да се спазва временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

От МИС препоръчват, ако по пътя хората се натъкнат на затрупани автомобили, да маркират мястото и да съобщят на органите на КАТ, Пътните служби и на телефон 112. В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодично, добавят от ведомството на Етем. При измръзване частите на тялото трябва да се разтриват със спирт, а не със сняг, както и леко да се масажират.

От министерството съветват пътуващите да не спират да почиват на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, да се прекрати пътуването в най-близкото населено място. Когато трябва да се придвижат пеш, хората трябва да се екипират с подходящи обувки, топли дрехи и ръкавици, както и да се носи мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки, допълват от МИС.